zondag 17 juli 2011

Jan Driegenloop beleeft zijn eerste lustrum

Door De Wegwerkers

Vanaf nu gaat de Jan Driegen Halve Marathon de Jan Driegenloop heten. Hoewel de halve marathon nog steeds het grootste deelnemersaantal heeft, wordt de belangstelling voor de andere onderdelen steeds groter. Reden om de naam aan te passen. Dit jaar hebben we weer een groei in het aantal deelnemers. Er zijn 285 inschrijvingen. Daarvan finishen 268 lopers. Een groei van ruim 10 %.

De verdeling over de afstanden is als volgt:
2.5 km: 9 lopers
5 km: 55 lopers
¼ marathon: 90 lopers
½ marathon: 114 deelnemers

Ook de slogan ‘niet de snelste, wel de mooiste’ gaan we aanpassen. Na de fabuleuze tijd van Jan Scheenstra op de halve marathon, 1 uur 13 minuten en 12 seconden, vinden we dat achterhaald. Dit is een gemiddelde snelheid van ruim 17 km per uur (3,5 minuten per km). De nieuwe slogan wordt ‘niet de grootste, wel de mooiste’.

De warming up wordt op 25 juni 2011 verzorgd door een team van sportschool Sport Inn. Een fanatieke groep jonge dansers die bij de uitreiking van de prijzen later op de avond ook nog een rol spelen. Ondanks dat bij hun tweede optreden, voor de start van de halve en kwart marathon, de geluidsinstallatie het begeeft, zijn ze niet van de wijs te brengen. Samen met een groepje lopers dansen ze enthousiast door.

Nieuw dit jaar is dat alle afstanden over hetzelfde parcours afgelegd worden. De 2.5 km maakt een rondje om de karpervijver. De 5 km kent een uitbreiding langs Jan Krediet en langs de AA weer terug. De kwart en de halve marathon hebben dezelfde route als voorgaande jaren. De kwart via de Onderduikersweg, de Bergweg en het Woldmeenthepad. De halve over landgoed De Eese, de Van Karnebeeklaan en via De Pol en De Baars weer richting Woldberg. Daarmee hebben we de indruk de komende jaren, wat de routes betreft, een stabiele situatie bereikt te hebben.

Ook nieuw dit jaar is de Bedrijvenloop. Met veel enthousiasme nemen 4 teams van 5 personen hieraan deel. Drie op de 5 km. Die afstand is gewonnen door het team van onze hoofdsponsor Mc Donalds. De andere twee teams zijn afkomstig van Scholengemeenschap Eekeringe. De teams worden grotendeels gevormd door leerlingen, aangevuld met enkele leerkrachten. Bewonderenswaardig als je bedenkt dat ze een week eerder de 4 mijl in Zwolle gelopen hebben. Op de 10 km gaat de overwinning naar het derde team van Eekeringe. Qua aantal teams een bescheiden begin. Maar als één instelling al drie teams kan leveren, dan moet dat volgend jaar toch uitgebouwd kunnen worden met veel meer teams van andere instellingen en bedrijven. Want Mc Donalds en Eekeringe zullen vast terugkomen om hun wisselbeker te verdedigen.

Het weer is goed voor de lopers. De temperatuur niet te hoog met af en toe wat frisse regendruppels. Daardoor wordt er gemiddeld behoorlijk snel gelopen. Zo snel dat de verkeersregelaars op één punt vrij laat door hebben dat de lopers al weer langskomen op de terugweg. Kennelijk is het bijpraten in de auto, waar je lekker droog zit, heel gezellig. Gelukkig worden ze tijdig ingeseind door andere vrijwilligers dat ze weer op hun post plaats kunnen nemen.

De deelname op de 2.5 km kinderloop is wat minder dan eerder. Mogelijk heeft dat te maken met vermoeidheid door de avondvierdaagse die in de dagen hieraan voorafgaand gelopen is. Het enthousiasme is er niet minder om. Zeker wanneer achteraf blijkt dat voor elke deelnemer een gratis tegoedbon voor een happy meal verstrekt wordt door Mc Donalds.

De 5 km kent relatief de grootste groei ten opzichte van vorig jaar: ruim 50 %. Bewonderenswaardig is de deelname van lopers van de loop je fit cursus. Die zijn in april gestart met lopen. Met als doel om na 10 weken 5 km aaneengesloten te kunnen lopen. Petje af voor die prestatie.

Nog juist voor het startschot klinkt komt nog een leerling van Eekeringe zich melden. Op school is hij natuurlijk gewend dat hij pas bij de tweede bel op de gewenste plek hoeft te zijn. Hij is er vast vanuit gegaan dat hier ook twee startschoten gelost zullen worden.J
Opvallend is de prestatie van Joris Jans. Vorig jaar fietste hij mee als begeleidend fietser. Op dat moment reeds heeft hij bedacht dat het eigenlijk veel leuker is om mee te lopen. Dus daagt hij zijn vader uit om ook mee te doen. Zo komt het dat vader Jan Jans met één van zijn kinderen dit jaar aan de start staat. Wat hij niet weet is de tactiek die Joris uitgedacht heeft. Ze lopen de gehele route samen op. Tot 10 meter voor de eindstreep. Daar perst Joris er nog een eindsprint uit. Waardoor hij uiteindelijk zijn vader met 4 seconden verslaat.
De ¼ marathon kent een primeur. Bij de Tiedwietloop afgelopen jaar mochten we deelname uit Frankrijk begroeten. Dit jaar doet een deelnemer uit Italië mee aan deze afstand. En niet onverdienstelijk. Attilio Bottegal eindigt, met een tijd van 40 minuten en 49 seconden (een gemiddelde snelheid van ruim 15 km per uur) op de 4e plaats. We hopen dat dit de opmaat is voor een explosieve groei van buitenlandse deelnemers in de komende jaren.

Op de ½ marathon is Jan Scheenstra ook dit jaar weer heer en meester. Bij de oversteek van de Eesveenseweg, na 2,5 km, leggen de verkeersregelaars op de Eesveenseweg het verkeer stil. Na de passage van Jan kunnen ze met een gerust hart weer de nodige auto’s door laten voordat de overige lopers passeren.
Opvallend is de prestatie van Joop Troost uit Zwolle. Een week eerder is hij, tijdens de halve marathon van Zwolle, nog uit de wedstrijd gehaald. Men dacht dat hij niet zou kunnen finishen binnen de tijdslimiet van 2 uur en 30 minuten. Hij is er op gebrand om deze keer de 21,1 km wel vol te maken. Vanaf het begin van de wedstrijd loopt hij constant met een snelheid van 9 km per uur. En heeft hij ook nog voldoende energie om met achterfietser Ysbrand hele verhandelingen te houden over het lopen van een ½ marathon. Zou Joop weten dat hij de hele tocht vergezeld en (stiekem?) geïnterviewd is door een redacteur van Runner’s World? Het zal ons niet verbazen als in het volgende nummer van dit loopmagazine een exclusief verhaal over Joop opgenomen wordt. Uiteindelijk finisht Joop, onder luide aanmoediging van het nog steeds in grote getale aanwezige publiek, ruim binnen de tijdslimiet. Hij heeft nog meer dan 5 minuten over. 

En daarmee komt een eind aan de vijfde editie van de Jan Driegen Halve Marathon. Met dank aan de ruim 80 vrijwilligers die zich ook deze keer weer belangeloos ingezet hebben. Het is mooi om te merken dat er inmiddels een vaste kern is die zich hierbij inzet. Minstens zo mooi is dat er ieder jaar weer nieuwe vrijwilligers bereid zijn om te helpen. Dat geeft anderen gelegenheid om mee te lopen of een keer over te slaan. Zonder iemand te kort te willen doen, brengen we in het bijzonder het enthousiasme van onze speaker Jan de Krijger onder de aandacht. Iedere loper die over de finish komt wordt door hem binnen gepraat op een manier die je het gevoel geeft dat je gewonnen hebt. En dat is natuurlijk ook zo als het je lukt om de route volledig uit te lopen.

Bijzondere dank gaat uit naar onze sponsoren. Hoofdsponsor Mc Donalds in de eerste plaats. Danny Olinga, directeur van de vestiging Steenwijk en Meppel, weet ons ieder jaar wel weer te verrassen met iets nieuws. Dit jaar was dat ondermeer het beschikbaar stellen van een smoothie, een frisse fruitdrank, voor elke loper en vrijwilliger. Daarnaast Run 2 day Hoogeveen en Emmen, die ook deze keer weer met een stand met hun producten aanwezig was bij ons clubgebouw en ondermeer een bijdrage geleverd heeft aan de sponsoring van de hemdjes. Olro niet te vergeten, die de hemdjes tegen een gereduceerde prijs geleverd heeft, samen met de speciale Jan Driegen herinneringsopener. Bulah print die, tegen een gereduceerd tarief, al het drukwerk voor ons verricht. Bloemisterij Gaal, die de bloemen voor de winnaars ter beschikking stelt. Greveling die ons gratis laat adverteren in hun makelaarsblad. Sportschool Sportinn die de warming up en de prijsuitreiking kwam verzorgen. Dolstra Kachelbrandhout, Winans dakwerken, De Jong Optiek, buitengoed Fredeshiem en Oostenbrink banden die door hun geldelijke bijdrage het mogelijk maken dit evenement tegen een betaalbaar tarief te organiseren.

Wij gaan aan de slag met het volgende evenement: De Wallenloop op 20 juli aanstaande. We hopen daar weer veel leden en niet leden te begroeten als enthousiaste loper of vrijwilliger. Hierover meer elders in deze Starter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten