donderdag 24 maart 2011

Informatie over de C/D competitie

door Tineke Jonkman

Eerst even kort het verschil in wedstrijden voor met name de 1e jaars D-junioren. Als pupil deed je altijd een 3-kamp en daarnaast eventueel nog de 1000 meter. Vanaf dat je D-junior wordt mag jij je eigen onderdelen op een wedstrijd kiezen. Denk er wel om dat je niet meer dan 3 nummers gaat doen. Je hebt anders de kans dat je 2 nummers op het zelfde tijdstip hebt en dan blijf je heen en weer lopen. Verder is er bij de meeste wedstrijden op de sprintnummers een halve en hele finale. Kijk dus altijd goed op het chronoloog en let ook goed op je eigen prestatie, ben je bijvoorbeeld 1e of 2e in een serie, dat je ook weet dat je later op de middag nog een keer moet lopen. Ook op de technische nummers: verspringen, kogelstoten, discuswerpen en speerwerpen zijn er vaak finale sprongen of worpen. Meestal gaan de beste 6 door naar de finale (kan ook wel eens 8 zijn). Dus als je denkt dat je een goede prestatie hebt, wacht tot iedereen klaar is en of jij je naam hoort roepen om nogmaals 3 pogingen te mogen doen.

Een ander verschil is de prijzen. Meestal zijn er voor de eerste 3 prijzen. Echter deze worden niet meer uitgereikt (behalve bij het Noord Nederlands Kampioenschap), maar moet je meestal ophalen bij het wedstrijdsecretariaat.

Dan de competitie.
Dit is een clubgebeuren. Als club strijden we tegen andere clubs. Op ieder nummer telt de beste prestatie van de club. Als er 2 meedoen op hoog, telt de prestatie van degene van Start ’78 die het hoogste springt. Logisch die heeft ook de meeste punten behaald.

Bij de jongens D starten we in de 1e Divisie, dat betekend dat daar op ieder nummer 2 prestaties van de vereniging tellen. Iedereen mag maar aan 2 nummers meedoen, behalve de 4 die de estafette lopen, die doen dus 3 nummers.
We hebben 2 voorwedstrijden en er zijn 2 verschillende poules. Dus op de dag dat wij de eerste wedstrijd hebben, wordt er op een andere baan nog een competitie gehouden. Na alle onderdelen op de dag, worden de punten bij elkaar opgeteld. Na 2 wedstrijden worden de beide punten van de 2 wedstrijden bij elkaar opgeteld van beide poules, en daarvan gaan in de 2e Divisie de beste 9 ploegen en in de 1e Divisie de beste 6 ploegen door naar de Districtsfinale.

Bij de Districtsfinale, ligt de wedstrijd weer helemaal open. Alle voorgaande punten zijn vervallen. De nummers 1,2 en 3 van die dag krijgen een beker, en de nummer 1 plaatst zich meteen voor de Landelijke Finale. De Districtsfinale is een zeer leuke wedstrijd, voorafgaand aan de wedstrijd hebben we eerst een defilé met alle ploegen en uiteraard de vlaggen! Meestal lopen we dan een ronde over de baan waarin alle ploegen worden voorgesteld.

Iedereen die altijd aan wedstrijden meedoet, wordt ook door mij opgesteld. Daarbij let ik op dat iemand toch een nummer doet die hij of zij erg leuk vindt. Daarnaast een nummer waarop ik denk dat we daar de meeste punten mee kunnen halen. De estafette wordt gelopen door de 4 snelste sprinters/sprintsters. Het kan echter altijd gebeuren dat iemand de 1e wedstrijd in de estafette zit, maar dat er ineens een ander sneller gaat lopen, dit heeft dan als logisch gevolg dat die persoon in de estafetteploeg wordt opgesteld.

De competitie kost geen geld, dit wordt door de vereniging betaald. De wedstrijden zijn op zaterdag, en de maandag daarvoor bel ik alle ouders om te vragen of ze kunnen en/of willen rijden. Ik vertel dan de plaats waar we verzamelen en wat de meerijkosten zijn. Ieder kind betaald deze kosten aan mij op het veld (ook als vader of moeder zelf heeft gereden, is een regel opgesteld door de penningmeester en het bestuur) daarna verdeel ik het geld onder de ouders die hebben gereden. Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat ouders een keer niet kunnen, geen probleem, misschien kunnen ze de andere keer wel. Voor alle duidelijkheid zet ik hier de data nog even bij, zodat u alvast kunt kijken of u eventueel mee wil en/of kan.

Tenslotte is het verplicht dat wij bij de competitie wedstrijden 1 jurylid moeten leveren. Dit kunnen er natuurlijk ook 2 zijn, zodat beidde ouders maar een halve dag hoeven te helpen. U kunt bij mij opgeven naar welk nummer uw voorkeur uitgaat dan wordt dat doorgegeven. Verder is clubteneu verplicht!

De data zijn:
16   april in Drachten
14  mei in Assen
25 juni  in Emmeloord ( Districtsfinale)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten