zaterdag 10 december 2011

Tiedkwietloop


Anny Vrielink

In de nacht van 29 op 30 oktober was het weer zover. Alweer de derde editie van de Tiedkwietloop, de loop waarbij je de tijd van je leven kan lopen doordat de zomertijd wordt omgezet naar de wintertijd. Het aantal inschrijvingen was ongeveer gelijk aan het aantal van vorig jaar.  In juli kwamen al de eerste vragen via de mail binnen of de inschrijving al was geopend. Voor ons als organisatie erg motiverend dat mensen zo enthousiast zijn. Dit jaar kon er voor het eerst ook deelgenomen worden door wandelaars. Er was nog geen groot aantal wandelaars, maar we verwachten dat dit aantal de komende jaren nog flink kan groeien.

De route was dit jaar iets gewijzigd. Voor de 17 km werd twee keer dezelfde ronde van 8.5 km gelopen, voor de 11 km was er een extra lus aan deze ronde en de wandelaars liepen de ronde één keer. Zonder vrijwilligers is zo’n evenement natuurlijk niet mogelijk en gelukkig zijn er bij onze vereniging altijd enthousiaste mensen die willen helpen. Iedereen was ruim van tevoren naar de Rechter gekomen en dat gaf een mooie mix van hardlopers, wandelaars, helpers en uitgaanspubliek.

Het was die nacht prachtig weer om te lopen. Ook voor de vrijwilligers was het een mooi klimaat, want het was helemaal niet koud. Om precies twee uur klonk het fluitsignaal voor de start en toen trok er een lang lint van verlichte lopers door Steenwijkerland. Naast de deelnemers uit de omgeving waren er ook mensen uit alle streken van het land, o.a. uit Zaandam, Hilversum, Den Haag, Blauwe Stad, Leeuwarden enz. naar Steenwijk gekomen om deze ludieke loop mee te maken. Voor de mooist verlichte deelnemer was er een prijs beschikbaar gesteld en dit leverde mooie taferelen op. Zo waren er die nacht zowel heksen als engelen te zien in de Olde Veste en verlichte hardlopers zoals Running Ronald uit Alphen aan den Rijn vrolijkten de straten op. De jury had een moeilijke taak in het kiezen tussen de engelen en de heksen, maar de keus viel uiteindelijk unaniem op de engelen.

De eerste deelnemers waren binnen voor het uur om was, waardoor ze onderaan in de uitslagenlijst belandden. Daarna waren er een aantal ongelofelijk snelle tijden van 11 km binnen één minuut, met als nummer één bij de mannen Dennis van der Woude uit Munnikeburen die de afstand in 0 minuten liep en bij de vrouwen Wil Lutter-Schuiling uit Tolbert die er tweehonderste minuut langer over deed. Bij de 17 km was onze eigen Jan Scheenstra de snelle man met een tijd van 3.04 minuten en Lisette ten Wolde uit Noordwolde de snelste vrouw met 23.52 minuten.

Maar het allermooist was toch wel de sfeer die er de hele nacht heerste bij zowel de vrijwilligers als de deelnemers. Iedereen was vrolijk en er waren zoveel mensen die na afloop zeiden ‘tot volgend jaar’ of ‘volgend jaar doen jullie het toch wel weer?’. Ook het uitgaanspubliek was enthousiast en soms verbaasd omdat ze niet wisten wat er gaande was. Sommige wilden spontaan meedoen, maar sloegen bij nader inzien toch maar de eerste de beste zijweg in om weer naar de kroeg te gaan.

Dat de nacht zonder incidenten verliep en het enthousiasme van iedereen heeft ons bij de evaluatie doen besluiten om de Tiedkwietloop het volgend jaar zeker weer te organiseren. Zet het dus maar alvast in de agenda, want zo’n evenement wil je vast niet missen.        



Geen opmerkingen:

Een reactie posten