zondag 26 februari 2012

Goede prestaties tijdens de nationale indoor D-Junioren


Tineke Jonkman


Op zaterdag 21 januari deden er 6 atleten van Start’78 mee aan de Nationale Indoor Kampioenschappen in Apeldoorn. Het was voor de 2e keer dat dit indoor evenement plaats vond, in navolging van de Nationale D-Spelen outdoor. Heel veel deelnemers, een lange dag en wennen aan het officiële melden bij de callroom.
Kristian mocht meteen om 10.00 uur de spits afbijten op het verspringen. Gezien het grote aantal deelnemers, maximaal 40, was de groep in tweeën gesplitst. Dat betekende dat er 1 groep boven in de hal mocht springen en de andere groep moest zich zien te kwalificeren in de bak beneden. Jammer dat Kristian in de groep zat die in de warming-up ruimte moest springen. Nadeel was veel drukte, atleten liepen daar in en geen optimale tartanaanloop. Van de 40 atleten die meededen, gingen er 12 door naar de wedstrijd aan het eind van de dag. Kristian kwam tot 4,29 meter en werd in totaal 22e. Daarna moest Kristian direct weer naar de callroom voor de 60 meter sprint. En dit ging super! Hij werd 2e in een zeer spannende serie in een nieuw p.r. van 8.73 sec. . Dit betekende voor Kristian later op de dag de halve finale. Kristian liep in deze halve finale o.a. tegen een concurrent die in de serie al de 2e tijd ooit had neergezet. Advies was een zeer snelle start en dit vast houden tot de finish. En zie Kristian stormde op de finish af, werd 5e in deze halve finale serie met weer een prachtig nieuw p.r. van 8.67 sec.
Inmiddels waren ook Marije en Rosalie gearriveerd en gingen inlopen en zich voorbereiden op hun verspringen. Marije had hier de pech dat ze ook beneden moest springen voor de kwalificatie terwijl Rosalie het geluk had dat ze boven mocht springen. Marije kwam uiteindelijk als 5e uit haar groep tot 4,42 meter en bleek nadat ook de andere groep had gesprongen door te zijn als 10e naar de wedstrijd die om 18.00 uur zou starten. Rosalie kwam tot een sprong van 3,83 meter en dit bleek niet genoeg te zijn om zich te plaatsen voor de wedstrijd. Rosalie eindigde als 20e.
Toen was het even 1,5 uur rustig, voordat het hoogspringen en de 1000 meters zouden gaan beginnen. Eric, Wesley en Thirza arriveerden. Ik kon ze rustig laten zien waar ze zich 20 minuten voor het begin moesten melden en sprak de wedstrijd met hun door. Op advies moesten ze lekker buiten inlopen, het was binnen ontzettend warm.
Inmiddels begon ook het hoogspringen voor Marije en Rosalie. Beidden sprongen tegelijk, weliswaar in een aparte bak. Zelf had ik een rustig en strategisch punt gezocht, weliswaar geen stoelen, maar wel alle ruimte om beidden te zien springen en aanwijzingen te geven. Daarnaast volop de ruimte voor de 1000 meter lopers. Eric en Wesley zaten beidden in de 1e serie. Helaas lieten beidden meteen een gaatje vallen. Iets wat achteraf teveel kracht kost om het weer goed te maken. Ondergetekende en Marco schreeuwden ons de longen uit het lijf. De laatste ronde ging in (5 rondjes van 200 meter). Voor Wesley werd het erg moeilijk maar hij bleek ook verkouden te zijn. Eric had echter nog zoveel over en zette zijn eindspurt in. Uiteindelijk finishte Eric als 5e in 3.28.41 min. en Wesley werd 8e in 3.34.53 net een p.r. voor Wesley. In totaal werd Eric 28e en Wesley 32e van de 40 deelnemers. Bij het hoogspringen lag de lat op 1.20 meter en nog geen problemen voor Marije en Rosalie.
Toen kwam Thirza voor haar 1000 meter. De opdracht om meteen een goede positie te kiezen en mee te gaan, werd door Thirza uitstekend uitgevoerd. Thirza nestelde zich op de 2e positie en kon 2 rondes goed meegaan. De opening was voor haar doen snel. Ze moest in de 3e ronde een gaatje laten vallen. Gelukkig voor haar kwam er een ander meisje over haar heen en kon Thirza zich mee laten trekken. De laatste ronde was echt op de tanden bijten maar Thirza finishte als 3e in een nieuw p.r. van 3.40.91 minuten. In totaal werd Thirza keurig 14e van de 40 deelnemers, voorwaar een prima prestatie!
Verder met het hoogspringen. Marije had de 1,30 meter in 1x gehaald, Rosalie deed dat in de 2e poging. Op naar de 1,35 meter. Tot grote verbazing van mij en misschien ook wel voor haar zelf, sprong Rosalie in haar 1e poging ruim over de 1,35 meter, een nieuw p.r. Heel knap gedaan Rosalie, alleen jammer dat je daarna niet meer durfde en je afmeldde. Maar goed, een fantastische sprong wat voor Rosalie een 6e plaats betekende. Marije sprong met gemak over de 1,35 meter, maar daarna was het gebeurd en eindigde Marije als 12e. Toen was het wachten op de wedstrijd verspringen van Marije. Helaas liep alles uit, wat betekende dat Marije bijna 1 uur in de callroom moest wachten en pas om 19.00 uur begon. Nu gelukkig boven springen. Nog even wat ander puntjes in de spikes en proberen bij de beste 8 te komen voor alsnog 3 extra sprongen in de finale. De eerste sprong was meteen al beter dan in de ochtend, namelijk 4,53 meter. Nadat alle 12 meisjes 3x hadden gesprongen, bleek Marije zich net als 8e te hebben geplaatst voor de finale. Dit betekende dat ze als eerste moest gaan springen. Ineens kwam er meer leven en actie in Marije. Haar 2e sprong in de finale; 4,73 meter, bracht haar ineens op de 4e plaats. Slechts 7 centimeter achter nummer 3. De laatste sprong moest dan ook een “alles of niets” sprong worden. Helaas, een mooie sprong maar net ongeldig. Uiteindelijk werd Marije 5e. Iemand ging haar nog net voorbij. Maar de 4,73 meter betekende wel een nieuw clubrecord.
Al met al een zeer lange dag. Om 20.15 uur gingen we de hal uit. Maar prachtige prestaties voor iedereen! Een goede indicatie voor het komende baanseizoen waar we hopelijk weer hele mooie prestaties gaan zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten