zondag 12 december 2010

New York Marathon 2010

Door Wim van Oosten

Lang geleden hadden Wilma en Wim al het idee om de NewYorkCity-marathon te gaan lopen. Toen Ruud eind vorig jaar daar ook over begon, was de beslissing snel genomen. Wij gaan naar New York! En die wij dat zijn dan de lopers: Wilma van Galen, Egbert Vink, Tom van Ravenstein, Ruud Schepers, Wim van Oosten met ondersteuning van supporters Ana en Marry.

Zo’n plan lijkt eerst nog ver weg maar plotseling is het bijna zo ver en de ongemakken zijn er ook. Wilma hamstringproblemen en Wim nog even de griep of zou het soms angst zijn? Dinsdag 2 november vroeg op pad: Schiphol , Delta Airlines en dan sta je ‘s middags 2 uur al in New York dus nog ruim tijd om wat van de stad te bekijken, eerst Times Square natuurlijk. Woensdag de metro verkennen en als je dan niet snel genoeg door het poortje gaat (Wilma!) dan moet je 15 minuten wachten voor je weer mag. Maar toch zijn we op de 67e verdieping van Rockefeller center gekomen (ongeveer 1 minuut met de lift omhoog voor 18 dollar). Op de terugweg naar het hotel Tom en Egbert nog kwijt geraakt, maar dat zal de volgende dagen een stuk beter gaan. Donderdag naar de marathon-expo en startnummers ophalen. Vrijdagmorgen korte training in Central Park en even de laatste mijl en finish verkennen. Zaterdagmorgen International Friendship run (2,5 mijl) start bij United Nations gebouw en finish bij Central Park West.

Zondag 7 november (de dag!), 06.30u vertrek met de bus naar de Start, maar gelukkig we zijn niet alleen, want er zijn nog ruim 44.000 deelnemers in een paar honderd bussen. Dan maar je Startdorp opzoeken (oranje, blauw of groen) want daar is eten en drinken en kun je de tas inleveren met droge kleding voor na de finish. Ongeveer een half uur voor de start moet je bij je startvak zijn anders kun je achteraan aansluiten. Volgens Wilma heeft ze Frank Sinatra nog horen zingen “NewYork-NewYork”. Snelle Egbert start om 09.40uur (Wave 1) en om 10.10 uur volgt het startschot voor Wave 2 en dan gelijk naar die gigantische Verrazano brug. Wim loopt op het onderste dek (groene startvak) Ruud, Tom en Wilma op het bovendek (blauw). Na ongeveer 10 km komen die 3 startstromen bij elkaar en alsof het afgesproken werk is staat Wim een foto te maken net op het moment dat Ruud en Tom eraan komen. Even later komen Ruud en Tom ook Wilma nog tegen. Maar we hebben pas 1 brug gehad en er komen er nog 4 waarvan nummer 3 de Queensboro bridge een hele zware is. Als je over deze brug komt word je door een enorme menigte aangemoedigd. De naamstickers die we voor op het shirt geplakt hadden bleken echter niet bestand tegen transpiratievocht zodat de aanmoedigingen met je naam helaas verloren gingen.

Waterposten zijn er ruim voldoende en na 16 mijl is daar de grote groep supporters van Hollandrunner. Marry had de bananen klaar maar Egbert ging zo hard dat hij haar niet gezien heeft. Wim maakte wel dankbaar gebruik van deze tropische verrassing. De aanmoedigingen van de vele toeschouwers langs de kant zijn fantastisch, vooral in Brooklyn en Harlem, want dan beginnen de kilometertjes toch te tellen (gelukkig hoeven we maar 26 mijl en dat lijkt veel minder). Na 24 mijl zien we de Hollandse supporters weer, nu maar doorlopen want de benen worden langzamerhand zwaarder. Dan gaan we Central Park in, nog 800m nog 400m nog 300 yards, 200, 100 en daar de FINISH, met als bekroning de medaille om de nek. Al snel vinden lopers en supporters elkaar weer bij het Hollandrunner verzamelpunt, waarna we weer met de bus naar ons hotel gebracht worden.

Netto tijden:  Egbert  3.30    Wilma  4.08    Tom en Ruud  4.10  en  Wim  4.38, gezien de zwaarte van het parcours, de druk en niet altijd optimale voorbereiding een prima resultaat. Nog vol adrenaline en endorfine wordt er dan gelijk gepraat over de volgende uitdaging zoals Londen of een andere internationale marathon maar eerst nog maar even genieten van dit fantastisch indrukwekkende evenement. s’Avonds zijn we nog naar de “After the run Party” geweest die Hollandrunner organiseerde beneden in het Empire State Building. De dag na de race nog even terug naar Central Park  voor de “Marathon monday mania” , dit is een soort uitverkoop van shirts, jacks enz. Je kunt dan ook je medaille laten graveren als je tenminste een paar uur in de rij wilt staan (niet dus). Uiteraard hebben we New York nog verder bekeken zoals het Madison Square Garden, diverse musea, de Brooklyn bridge, het Vrijheidsbeeld, Ellis Eiland, Pier 17, WTC Groundzero en niet te vergeten China Town. Maar als we dat allemaal gaan vertellen wordt het wel een heel lang verhaal. Tot zover het loopverslag van de marathon in New York opgetekend door gelegenheidsreporter Wim.
Tom, Wilma, Egbert, Ruud, Wim, Marry en Ana

Geen opmerkingen:

Een reactie posten