zondag 15 april 2012

Wat is hooikoorts?


Bron:www.hooikoorts.com

In de periode eind mei tot augustus, bij mooi, droog weer, als de bomen en grassen gaan bloeien kan je last van hooikoorts krijgen. Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën.
Maar wat is hooikoorts precies?
Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie van je lichaam op stuifmeel van sommige grassen, planten en bomen, die in bloei staan. Dit stuifmeel, ook wel pollen genaamd, zweeft in de lucht en wordt vervolgens ingeademd.
De overgevoeligheid voor het stuifmeel ontstaat doordat het afweermechanisme van je lichaam in de war is. In het lichaam ontstaat een allergische reactie en er komt een stof vrij: histamine genaamd. Histamine zorgt ervoor dat hooikoortsklachten optreden. Bij een aanval van hooikoorts raken de slijmvliezen geïrriteerd. Met name de slijmvliezen in je neus- en keelholte en de slijmvliezen bij je ogen. Hooikoorts kan van grote invloed zijn op de kwaliteit van leven. Het kan invloed hebben op je werk, op school, je nachtrust of je sociale bezigheden.

Symptomen
Overgevoeligheid voor bepaalde stoffen kan spontaan ontstaan; je hoeft hier nooit eerder last van hooikoorts voor hebben gehad.
Met name het stuifmeel van gras (graspollen) leidt tot allergische reacties, maar ook boompollen kunnen tot hooikoortsklachten leiden. Net als bloemen en planten, verspreidt gras zich door het wegwaaien van graszaad.
Je krijgt vaak last van hooikoorts op warme, winderige dagen dan kunnen er miljoenen pollen in de lucht zweven. Bij regen spoelen de pollen weer uit de lucht en heb je minder last van hooikoorts. Als de pollen op het neusslijmvlies, de oogbollen of in de luchtwegen terecht komen, reageert je afweersysteem en kun je last van hooikoortsklachten krijgen. Veel genoemde hooikoortsklachten of symptomen van hooikoorts zijn:

  • Loopneus
  • Tranende ogen
  • Niesbuien
  • Verstopte neus
  • Benauwdheid
  • Jeuk

Daarnaast kun je ook nog last hebben van huidklachten, vermoeidheid of lusteloosheid.

 

Behandeling

Houd je hooikoorts onder controle

De klachten van hooikoorts zijn op zich al vervelend. Maar van hooikoorts kun je ook onrustig en prikkelbaar worden. En heel moe door gebrek aan slaap. Dat kan weer gevolgen hebben voor je sociale contacten, school of werk. Loop dus niet te lang door als je hooikoorts hebt. Zoek liever naar een behandeling om je klachten te verlichten en te bestrijden. Middelen* tegen hooikoorts kunnen je daarbij helpen.

* Geneesmiddelen en medische hulpmiddelen

Middelen* tegen hooikoorts

De meest voorkomende middelen om hooikoortsklachten te verminderen:
• Antihistaminica
• Cromonen

Behandeling hooikoorts met antihistaminica

Een behandeling van hooikoorts met antihistaminica blokkeert de werking van histamine. Deze stof komt in je lichaam vrij bij een allergische reactie en zorgt voor de typische hooikoortsklachten. Door de histamine te blokkeren, kun je een allergische reactie voorkomen.

Behandeling hooikoorts met cromonen

Een behandeling van hooikoorts met cromonen verstevigt de mestcellen (de ontstekingscellen in het slijmvlies) waardoor er minder histamine in je lichaam vrijkomt.

Gecombineerde behandeling

Soms zijn er meerdere middelen* nodig om alle symptomen van hooikoorts te behandelen. Het ene middel verlicht bijvoorbeeld je verstopte neus en het andere de jeuk in je ogen. Soms werkt een combinatie ook beter tegen één klacht. Welke behandeling voor jou het beste is kun je met je arts, drogisterij of apotheker bespreken.

 

Hooikoorts en sport

Tijdens het sporten kunnen hooikoortsklachten knap lastig zijn. Houd in het hooikoortsseizoen dus rekening met de bloeiperiode van grassen, bomen en planten in je sportschema. Sport liever niet op droge, zonnige, winderige dagen. Vermijd ook sporten op het midden van de dag wanneer de meeste pollen in de lucht zijn. Train bij voorkeur ’s ochtends vroeg of na een regenbui.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten