woensdag 15 juni 2011

Wedstrijdpret

door Jana Posthumus

Tja, wat moet ik er anders van maken. Ik ben dit jaar nog maar 1 keer op de training geweest.

Ina G = Ina Gerding
Peter V = Peter Visser
Peter M = Peter Mulder
Wilma K = Wilma Kuiper
Wilma v G = Wilma van Galen
Lief = Wolter van der Veen
Zwager = Klaas van der Veen
Naïeve kip = Jana Posthumus J

Mijn bijdrage aan de Starter was er bijna niet meer gekomen. Het is dat Wilma K me liet weten dat ze het jammer vond dat ik niet meer schreef. Vandaar deze tekst. Hier ligt het probleem. DE BLOG! Ik vond het niet zo leuk dat na mijn laatste inzending ik die de volgende dag op de blog aantrof. Ik schrijf tenslotte voor de Starter. Ik vind het geen probleem dat het op de site van Start geplaatst wordt als de Starter in zijn geheel geplaatst wordt. Dat is vlak voordat de gedrukte versie bij mij op de mat valt. Ikzelf lees de blog ook niet. Op het moment dat de Starter bij mij op de mat valt, laat ik de boel de boel. Ik zet thee pak wat koekjes en nestel mij op de bank. Vervolgens wordt hij van kaft tot kaft gelezen. Na enig navraag ben ik erachter gekomen dat ik niet de enige ben. De meesten die ik ernaar heb gevraagd, willen ook de gedrukte versie lezen. Als ik het zo belangrijk vind dat mijn stukjes meteen na schrijven gelezen moeten worden begin ik zelf wel een blog en laat vervolgens een link op de site van de Starter plaatsen. Maar die behoefte heb ik niet. Ik doe sowieso niet mee met al dat multimedia gedoe. Ik vind het onpersoonlijk, afstandelijk en “vrienden” zijn mensen die je in tijden van crisis uit hun bed kunt bellen en dan naar je toe komen. Niet die vervolgens per bericht, tweet, weet ik veel laten weten dat ze het erg vinden maar dat ze GTST of iets anders niet kunnen missen. Gevolgd door zogenaamd meelevende emicons. Ik noem maar wat.

Dus deze Wedstrijdpret is een mooi moment om jullie te laten weten dat het er vanaf hangt of er een volgend schrijven van mij komt of niet. Staat het op de blog voordat de Starter uitkomt dan was dit de laatste keer en zo niet dan doe ik mijn best om jullie volgende maand weer te vermaken.


Wist U dat…

Trainingspakkenwedstrijd. 2 april
Ik de 5000m op de baan samen met Ina G zou lopen. Ik zo slecht liep dat Ina haar eigen plan trok. Ze daar groot gelijk in had.

Masters competitie Hoorn. 17 april
Er op weg naar Hoorn heel veel dode vogels op de dijk lagen. Er op de terugweg nog meer lagen.
Harm de spikes ontdekt heeft. Hij van plan is die zelf aan te schaffen.
Ella, jury bij hoog, niet lang genoeg was om de lat op 1.70m te leggen.
Dat de wissel tussen mij en Lysbeth nog net goed was. Lysbeth het vak al uit was maar onze handen en het stokje nog in het wisselvak waren.
Wilma K haar eerste estafette liep, en dat het heel goed ging.
Iedereen na afloop plaattaart kreeg.
Wilma van Freddie in de kantine stond en dat de taart daar in de koelkast mocht staan.

1e medaillewedstrijd. 29 april
Ik het grootste deel van de dag voor de tv had gezeten om het huwelijk van Prince William en Kate Middleton te volgen.
Ik een dieptepunt heb bereikt door op de 100m 20.4 te lopen. Ik het vermoeden heb dat ik nu uitgelachen wordt.

Uurloop. 2 mei
Een uur voor mij te lang is en ik daarom een half uur heb gelopen. Het heel erg koud was.
De heren 3 douches hadden en de dames maar 1.
Bert Slagter zei dat ik wel met hem onder de douche mocht. Ik hem na het douchen bedankte voor het inzepen van mijn rug. Hij voorstelde dat ik de volgende keer zelf mijn rug in zou zepen en hij de rest voor zijn rekening nam. Ik zei dat ik dat goed vond. Bij Lief toen de ogen bijna uit zijn hoofd vielen van verbazing. Ik natuurlijk gewoon in mijn eentje bij de dames gedoucht had. 


2e Masters competitie. 15 mei
Deze wedstrijd was weer goed voor een aantal persoonlijke- en clubrecords. Toen Lief en ik op de baan aankwamen zagen we heel veel partytenten, behalve die van Start’78. Wij hadden die van ons niet meegenomen. We hebben hem namelijk achter ons huis staan als terrasoverkapping. We overwogen nog om het paviljoen van de club op te zetten, maar dat bleek een monster van 8 bij 3 meter te zijn, wat wel een uur zou duren om op te zetten. Laat maar. Lysbeth dacht aan de partytent van haar straat die ze gebruiken voor straatfeesten. Ze belde haar Ysbrand (schrijf je dat zo?) en die verscheen even later met drie strompelende zoons op het veld.

Als eerste mocht Hans kogelstoten 8.52m. Ik mocht tegelijkertijd hoogspringen. Bijna had ik me de dag ervoor afgemeld i.v.m. pijn in mijn rug. Ik verwachtte er dan ook niet veel van. Tot mijn grote blijdschap sprong ik toch nog 1.15m. Nou is dat geen wereldprestatie  maar voor mij was het heel goed.  Harm had zijn nieuwe spikes aangetrokken voor de 100m. Hij liep als een speer, finishte als eerste in zijn serie en lag toen opeens languit op de baan. ‘O, die heeft wel erg veel baancontact’, zei Grietje. Na behandeld te zijn door de EHBO vroeg Harm nog om een massage, maar dat deden ze niet. Dat lag niet in hun takenpakket. Toen besloot Harm dat zijn val wel weer genoeg aandacht had gehad en liep terug naar de partytent. Er werd gespeculeerd over waarom hij was gevallen. Harm zei dat zijn benen verzuurd waren. Wij dachten dat hij toen hij over de finish kwam, zijn voeten niet meer genoeg opgetild had. Iets wat niet uitmaakt als je gewone hardloopschoenen aan hebt, maar spikes “glijden” niet mee, en dan lig je. Bleek dat hij toch maar mooi een clubrecord had gelopen met zijn 12.86. Kijk Harm, als je dan zo blij bent met je clubrecord kun je ook rustig door je knieën gaan, om de grond te kussen.
Lysbeth liep ook als een speer op de 100m en liep ook een clubrecord met haar 14.00. Zij besloot om gewoon blij te zijn en niet de grond te kussen.

Trijntje was er ook weer bij. Ze is een poos geblesseerd geweest (is ze wel vaker) en zou in eerste instantie ook nog ver en de estafette doen maar het leek haar verstandiger om het bij kogelstoten te houden. Ze stootte 8.19m 
Terwijl Peter M zijn speer 29.27m het veld in wierp sprak ik Jebbe die even met zijn Trijntje naar de wedstrijd  kwam kijken. Hij wilde beweren dat hij de speer wel 30m ver zou kunnen werpen. Hij deed alleen geen speerwerpen omdat hij nogal snel last heeft van blessures. Hij zei dat als hij later niet meer zou lopen dat hij dan misschien wel speerwerpen zou gaan doen. Je bent welkom bij onze training Jebbe. Gewoon van tevoren veel buik-romp-rug oefeningen doen zodat je wat sterker wordt en niet geblesseerd raakt.

Freddie ging van start op de 800m. Hij werd uiteraard aangemoedigd door zijn Wilma. Wilma van Hollandia uit Hoorn, niet Wilma v G of Wilma K. Kunt U het nog volgen? Zij was zo sportief om onze atleten aan te moedigen terwijl Hollandia zelf ook meedeed. Toen Freddie langskwam schreeuwde zij hem niet alleen toe, ze sloeg ook met haar handen op de reclameborden. Ik schrok in eerste instantie van zoveel geweld maar vond het ook wel lief van haar dat ze haar geliefde over de finish wou “slaan”. Hij liep 2.25.66. Egbert die in dezelfde serie liep werd achtervolgd door een loper die net als hem een hoofddoekje droeg. Egbert droeg echter een iets opvallendere bandana, zo noemen ze die dingen, en finishte dan ook voor zijn concurrent in 2.45.44.

Wilma K maakte zich zorgen voor de start van haar 800m. Ze had namelijk vreselijk veel last van hooikoorts. Ze ging dan ook niet zo snel als de vorige keer maar liep toch nog 3.29.96. Ondertussen had Grietje tijd vrij gemaakt voor het discuswerpen. Ze was de hele tijd druk in de weer met de wedstrijd Ajax-FC Twente en liep dus steeds met dopjes in haar oren. In de kantine stond de tv ook aan en daarom was het op een bepaald moment erg rustig op de baan. En dat terwijl de atleten juist hun supporters zo nodig hebben. Afijn. Grietje wierp een pr met 17.88m. Ajax won jammer genoeg van FC Twente.

Ondertussen had Peter V zich bij ons gezelschap gevoegd en hij raakte in gesprek met Grietje over smeerseltjes voor op de spieren. Peter wou dan wel dat het smeerseltje bij hem zou worden aangebracht. Grietje mompelde daarna iets onverstaanbaars.  Zwager en Ad liepen allebei de 1500m. Allebei werden ze vanaf de kant aangemoedigd wat resulteerde in de volgende prestaties. Zwager iets langzamer dan in Hoorn: 4.46.70. Ad iets sneller dan in Hoorn: 5.06.61. En dat was dan wel een pr voor hem in zijn leeftijdsklasse. Hans, die de hele dag druk bezig was alle lopers enthousiast aan te moedigen, wierp de discus naar 32.79m. Lysbeth,  die net hersteld was van een blessure zou het rustig aandoen met verspringen. Ze zou eerst een sprong wagen maar besloot voor twee sprongen te gaan en sprong 4.42m. en daar waren we heel blij mee.

Harm, U weet wel, die van het baancontact, liep de 400m. Het ging goed. Je zag dat hij op het laatst verzuurde. (maar wat wil je ook, het is de 400m) We vroegen ons al af of hij deze keer wel ongehavend over de finish zou gaan, of nog erger, of hij onder het lopen zijn voeten wel genoeg op zou tillen. Wij vonden een keer op een dag baancontact wel genoeg. Harm ook. Hij liep 60.33. Daarna moest hij naar huis, hij had familiedag.

Peter M was ondertussen aan het hoogspringen. De lat lag al erg hoog en we vroegen ons af hoe hoog die zou liggen. Toen ik ging kijken lag de lat op 1.60m. Ik zag dat Peter hem er af sprong. Toen ik even later keek sprong hij hem er weer af. Nog even later hoorde ik gejuich en bleek Peter erover te zijn gesprongen. Ik, naïeve kip, dacht nog dat ik toch zeker wist dat je per hoogte maar drie pogingen had en geen vier. Ik spring tenslotte zelf ook wel eens hoog. Nou ja, hoog? Ik dacht dat hij dan toch de 1.60m gehaald had. Bleek dat ik echt niet had staan opletten want Peter was net over de 1.65m gesprongen. En dat was meteen een clubrecord.  

Ondertussen waren ook Wilma v G en Trees gearriveerd. Zij maakten zich op voor de 3000m. Gelukkig was Wilma v G weer zodanig hersteld van haar blessure dat ze het weer aandurfde om te gaan lopen. Wilma liep een mooie tijd van 13.29.96 en Trees liep 13.51.78. en dat was ook mooi. Grietje, die de estafette eigenlijk liever niet dan wel wou lopen, had eerder telefonisch Trees al geprobeerd te strikken. Die kon niet. Ze moest meteen na de 3000m weer weg naar familiedag. ‘Anders kwam de erfenis in gevaar’ zei ze. Grietje probeerde Wilma nog maar dat leek niet verstandig vanwege haar prille herstel.

De 5000m van de mannen begon. Lief die in de tweede serie moest lopen vroeg of ik zijn rondetijden door wou geven. Ik twijfelde iets te lang waarna hij zei dat het niet hoefde. Hij ging op weg naar een droge plaats om te plassen. Waar dat is geweest weet ik niet maar het was in ieder geval niet in het clubgebouw want de boel was weer eens goed verstopt. Terwijl ik mijn sporthorloge aan het uitproberen was i.v.m. de rondetijden wist ik niet dat Zwager zijn rondetijden ook zou doorgeven. Die stond bij de start van de 5000m en ik stond vlak na de finish. Nou ja beter teveel info dan helemaal geen info. Lief liep 18.27.77. Ik had zelf 18.27.54 geklokt en op de trap zeiden ze 18.27.42 maar de enige tijd die telt is de ET en niet de handtijden.

Peter V liep in de derde serie (van de drie). Hij had goed gelopen. Ik meende later op te vangen dat hij onder de 16min had willen lopen en dat was hem gelukt. Hij liep 15.54.96. Het laatste technische onderdeel van die dag was verspringen voor de mannen. Freddie, die toch weer aan de bak moest omdat Egbert nog geblesseerd was, sprong 4.14m. Na even te hebben geoefend met het stokje was het de beurt aan ons dames om de 4x100m estafette te lopen. Lysbeth had een goede start en bouwde een voorsprong op. Wilma K hield die voorsprong mooi vast, bij mij raakten we die voorsprong uiteraard kwijt. Ik gaf het stokje over aan Grietje. Die ging ervandoor en stopte toen. Ik zei nog:‘Ga maar door, de wissel was wel goed’ ,maar Grietje bleek zich te hebben geblesseerd. Het schoot haar in de hamstring en ze huppelde de baan uit. Ik zei toen ‘geeft niks, loop maar rustig naar de finish’. We hadden niemand gehinderd dus we zouden niet gediskwalificeerd worden wegens het verlaten van de baan. Achteraf had het natuurlijk geen nut om hem uit te lopen (strompelen). We hadden als tijd 99.82!

Na de estafette gingen we uitlopen. Toen we weer terug waren zei ik dat we de Zweedse estafette van de mannen wel eens zouden kunnen hebben gemist. ‘O daarom hadden we de vorige keer niet uitgelopen’ zei Lysbeth. Gelukkig moesten de mannen nog lopen. Het was een kwartier na de 5000m en Peter V zou als eerste moeten lopen. Voor aanvang van de wedstrijd had al een ploegleider geklaagd dat zijn loper na de 5000m ook de 400m in de ZwE moest lopen. Die liep in de tweede serie van de 5000m. ‘Nou’ zei ik, ‘dat hebben wij ook en die van ons loopt in de derde serie van de 5000m en die vindt dat geen probleem’. ‘O’ zei de man en hij droop af. Peter V liep de 400m net boven de 60 sec, Freddie liep de 300m, Zwager de 200m en Peter M de 100m. Samen liepen ze 2.31.15.

Vlak voordat het begon te regenen braken Lysbeth,Wilma K, haar zoon Jarno en ik de partytent af.  Toen we de kantine inliepen om nog wat te gaan drinken stond Grietje op het punt om naar huis te gaan. Ze had daarvoor met een ice-pack onder haar hamstring gezeten.

De uitslag van die dag:
Mannen Masters 6e (van de 10) met 5677 punten. Clubrecord.
Vrouwen Masters 8e (van de 9) met 2589 punten. Dat is meer dan de vorige keer.
Er is zelfs een kans dat de mannen zich hebben geplaatst voor de Landelijke Finale.